Beste jongens en meisjes,

ook voor jullie een paar stukjes over chiropractie. Misschien heeft je vader of moeder bedacht dat je naar de chiropractor moet en dan kun je hier lezen hoe het gaat, wat een chiropractor doet en wat je kunt verwachten.

Het eerste bezoek

Nu komt er een wat spannender stukje, namelijk over wat er nou eigenlijk met je gaat gebeuren in die spreekkamer.

De eerste keer dat je komt, duurt de afspraak een uur. Dat lijkt heel lang, maar ze vragen zóveel dat dat uur zó om is. Eerst gaan ze je vragen waar je pijn hebt, waar je allemaal last van hebt. Hoe ouder je bent, hoe vaker het aan jouzelf gevraagd wordt, maar over je eerste levensjaren weet je zelf natuurlijk niets dus daarom worden veel vragen aan je vader of moeder gesteld. Als die vragenlijst is doorgenomen gaan ze je onderzoeken en behandelen. Er is een hele gave bank die op allerlei manieren ingesteld kan worden, net als bij de tandarts. De bank heeft drie delen en een hoofdsteun. De bank kan dus per deel bewogen worden en de chiropractor kan hem ook hoger en lager zetten. Met die bank kunnen ze van alles weer op zijn plek zetten.

Ze gebruiken onder andere een activator. Dat is een apparaatje dat een impuls, zeg maar een stootje, geeft aan de wervelkolom of andere gewrichten. Het stootje wordt met hoge snelheid en heel precies gegeven. De diepte en snelheid ervan kan worden ingesteld. Het lijkt een beetje of je een nietmachine hoort. Meestal doet het helemaal geen pijn als de chiropractor hem gebruikt.

Als je een eerste afspraak hebt gehad, moet je meestal nog wel een paar keer terugkomen voor meer behandelingen. Meestal is het na een paar keer als zo verbeterd dat je alleen nog af en toe voor controle moet komen.

Weetjes

Jullie kennen vast dit plaatje wel. Zie je dat de man achter de computer erg gebogen zit? Het is nu inderdaad zo dat veel mensen te lang in een verkeerde houding zitten en daardoor pijn in hun rug, nek en hoofd krijgen. Niet zo gek als je ziet hoe en hoe vaak we achter de computer zitten.

Het is dus, ook als je nog niet veel last hebt van je rug of je nek, goed om niet te lang in één houding te zitten, regelmatig in beweging te komen en te zorgen dat je op de goede hoogte zit voor je computerscherm of voor de televisie. Iedereen weet hoe lekker het is om onderuit te hangen op de bank, en jullie allemaal zullen wel vaak horen:"Ga nou eens rechtop zitten". Jullie ouders hebben waarschijnlijk hetzelfde te horen gekregen en wilden misschien ook niet naar hun verstandige ouders luisteren. Geloof het maar, het is slecht om half op je rug te zitten!

Dit plaatje laat zien hoe dat is voor je rug.

Persoon A is rood gekleurd, die persoon zit met een bolle rug onderuitgezakt en dat kun je beter niet doen als je niet op jonge leeftijd al last wil gaan krijgen van "oudemensenklachten".

Waar doet het pijn?

Je kunt deze plaat kleuren als je wilt en meenemen. Als je komt kun je op de plaat laten zien waar je last van hebt.