Opleiding

De opleiding tot chiropractor is een academische voltijds studie van 5 jaar. Deze is vergelijkbaar met de opleiding geneeskunde, waarbij de nadruk echter meer op vakken als biomechanica, radiologie, orthopedie en neurologie ligt, en in mindere mate op bijvoorbeeld farmacologie. Als vooropleiding is dan ook VWO met een exact pakket vereist. Na afronding van deze studie wordt de titel MSc (Master of Science) toegekend.

De meeste Nederlanders hebben hun opleiding genoten aan het Anglo-European College of Chiropractic in Bournemouth, Engeland. Er zijn echter meerdere opleidingen wereldwijd, met name in de Verenigde Staten. De studie wordt gevolgd door een jaar stage in Nederland waarna wederom een examen afgelegd wordt. 

De opleiding tot chiropractor is in Nederland nog niet erkend, en de titel niet beschermd. Dat betekent dat iedereen zich als chiropractor mag vestigen. Het is daarom erg belangrijk dat u nagaat of de chiropractor die u wilt consulteren geregistreerd is bij de SCN (Stichting Chiropractie Nederland) en/of lid is van de NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie). De SCN ziet onder andere toe op naleving van de regels door chiropractoren betreffende bij- en nascholing; dit uiteraard om de kwaliteit van de chiropractische zorg te bewaken.